Koraszülöttekért Közhasznú Egyesület (KORE)

Koraszülöttekért Közhasznú Egyesület KOREA Koraszülöttekért Közhasznú Egyesület (KORE) kifejezetten szülői szervezet. Valamennyi tagunknak van koraszülött gyermeke és mindannyian társadalmi munkában dolgozunk. Munkánk fő gerincét web-oldalunk, a http://www.koraszulott.com/ jelenti.

Itt rengeteg hasznos információt nyújtunk a szülőknek különböző cikkek, beszámolók formájában. Fórumunkon intenzív kapcsolatot tartunk egymással. Az egyesületünk által életre hívott tapasztalatcsere facebook csoport gyors népszerűsége minden álmunkat felülmúlta, jelenleg mintegy 700 tagunk van. Ezen a sikeren felbuzdulva nemrég létrehoztuk szakértői csoportunkat is, hogy a sorstárs közösség életben tartása mellett direkt párbeszédet hozzunk létre a szülők és a szakma különféle képviselői között.

Emellett már több dolgot is sikerült megvalósítanunk: 10 fővel 5. éve lelkisegély-szolgálatot működtetünk, fejlesztőeszközöket biztosítunk ingyenesen a rászoruló koraszülötteknek, és folyamatos ruhagyűjtési akciót végzünk a kórházak perinatális intenzív centrumai számára.

2012-2013 folyamán egyesületünk ruhagyűjtő tevékenysége hónapról hónapra fejlődött. A kezdetben ellátott néhány osztály, illetve egy koraszülöttmentő szolgálat száma mára már 30 fölé emelkedett. 2013 elején az adományozók jóvoltából a gyűjtést kiterjesztettük az intenzív ellátást folytató osztályokról a posztintezív, illetve rehabilitációt végző osztályokra is. Ezen kívül az ország 3, koraszülött mentéssel foglalkozó szervezetének is juttattunk el csomagokat.

Az elmúlt időszakban megközelítőleg 1600 db takarót, 1300 db lepedőt, 2200 db bodyt, 1000 db rugdalózót, 200 db külső letakarót, 160 db inkubátorpólót, 500 pár zoknit és 1100 db sapkát juttattunk el az osztályoknak.

Átlagosan minden helyre évi kétszer tudunk csomagokat küldeni, melyeket a segítő önkéntesek adományaival töltünk meg. Kapcsolattartás – mind az ápoló személyzettel, mind a segítőkkel -, egyre hatékonyabbá teszi a gyűjtést. Ennek köszönhetően igyekszünk újabb és újabb speciális igényeket kielégíteni. A 2014-es évben a lélegeztetés egyik formájához szükséges CPAP-sapka készítése és eljuttatása az újabb cél. A speciális gépekkel és tudással rendelkező varró önkénteseinkkel az egyeztetés megkezdődött.

A novemberi Koraszülöttek Világnapjához különleges sikerélményünk kapcsolódik: míg a Magyarországon tavaly először megrendezett esemény nem keltett különösebb visszhangot a társadalom körében, addig idén a kormány közleményt adott ki és jogszabályt módosított ez alkalomból. Így kézzelfogható, hatalmas előrelépésről és eredményről beszélhetünk a közéleti jelenlét szempontjából.

A Világnapot a SZUÉSZ-szal közösen ünnepeltük Szegeden, egy professzionálisan lebonyolított rendezvény keretein belül, ahová egyesületünk több elismert előadót (dr. Kádár Annamária, Pál Ferenc atya) delegált.

Céljaink:

prevenció (információk nyújtása a várandósok és a védőnők körében, a koraszülés lehetséges jeleiről, megelőzéséről)

– a szülők és a koraszülött intenzív osztályok közötti kapcsolat szorosabbá tétele, „családbarát PIC” modell elterjesztése (tájékoztatás a korababa betegségekről, az anyatejes táplálás fontossága, kenguru módszer)
kétirányú segítségnyújtás, a szülők felé: lelki támogatás, pszichológiai megerősítés, információk az igénybe vehető támogatásokról, az osztályok felé: adománygyűjtés, ruhagyűjtés
– a korai fejlesztés fontosságának kiemelése, a rehabilitációs módszerek bemutatása, a szülők és a szakemberek közötti párbeszéd kialakítása.

A programjaink beindításához, stabil fenntartásához való financiális háttér megteremtése kiemelt szerephez fog jutni az elkövetkező időben. Ennek kapcsán hatalmas lehetőség számunkra, hogy a 2014-es évben már fogadhatjuk az 1%-os felajánlásokatAdószám: 18283114-1-06

Összességében elmondható, hogy nagyon szép reményekkel nézünk az elkövetkező évek elé, aminek talán legfőbb oka, hogy legnagyobb örömünkre sok nagyon lelkes, színes és értékes taggal bővült az Egyesület tagsága, akikkel kiegészülve még többet és többet tehetünk a koraszülött babákat nevelő családokért!

Hozzászólás beküldése