Kinek kell viselnie a tanévkezdés költségeit?

Dr Náday Judit, a Család ügyvédje XVI kerületKinek kell viselnie a tanévkezdés költségeit?

Kedves Kerületi Szülők!

Sajnos megint azokhoz a szülőkhöz szólok, akik már nem élnek együtt és gyermekük beiskolázását a másik szülő aktív segítsége nélkül kénytelenek megoldani.

A gyermek beiskolázásának, azaz a tankönyvek, tanszerek megvásárlásának költségei a tartásdíj körébe tartozó kiadások. Tehát a gyermekét egyedül nevelő szülőnek elsősorban tartásdíj iránti igényt kell érvényesítenie a különélő szülővel szemben.

A tartásdíj összegére nem elég úgy tekintenünk, hogy azt rém egyszerű kiszámolni, hiszen a különélő szülő netto jövedelmének 20 %-a, és kész. A tartásdíjat ugyanis úgy kell kikalkulálni, hogy az mindkét szülő anyagi hozzájárulását figyelembe véve elegendő legyen a gyermek tartós, rendszeresen visszatérő, azaz előre látható szükségleteinek kielégítésére. A Polgári törvénykönyv a gyermek indokolt szükségletei között a taníttatás költségeit külön is nevesíti.

A problémát az okozhatja, hogy a gyermek indokolt szükségleteinek egy része nem havonta visszatérően, hanem éves ciklusban merül fel. Ilyenek a nyaralás, táborozás, osztálykirándulások, tanévkezdés költségei. A követelt tartásdíj összegének kikalkulálásakor akkor járunk el helyesen, ha a gyermek szükségleteit éves szinten mérjük fel, és az összesített éves kiadásokat osszuk el 12-vel, vagyis az év hónapjainak számával. Az így kiszámított tartásdíj – egyfajta átalány formájában – magában fogja foglalni a tanévkezdés költségeit.

Ha már meg van állapítva  a gyermektartásdíj, akkor utólag hiába sajnálkozunk azon, hogy sokba kerül a tanévkezdés. Ennek költségeit nem kérhetjük a tartásdíjon felül a különélő szülőtől, hiszen az hogy a gyerek iskolába jár, tudható volt már a tartásdíj megállapításakor is. Más a helyzet akkor, ha a tartásdíj megállapítására még akkor került sor, amikor a gyermek óvodába járt. Ilyen esetben a körülmények megváltozására hivatkozva kérhetünk tartásdíj emelést.

Tanulságképpen elmondhatjuk, hogy a törvény csak abban az esetben teszi lehetővé a gyermekkel kapcsolatos rendkívüli kiadások tartásdíjon felüli követelését, ha a szóban forgó kiadás a tartásdíj megállapításakor nem volt előrelátható.

Van azonban egy jó hírem is: annak semmi akadálya, hogy a szülők egyezségbe foglalják a tanévkezdés évente egy alkalommal, szeptember esedékes kiadásainak a különélő szülő általi megtérítését.
Budapest 2015. szeptember 9.                                          dr. Náday Judit

Hozzászólás beküldése