Babaúszás Németh Mártával akár az otthonában is

Babaúszás Németh Mártával 3Mostanában nagyon sokat lehet hallani a babaúszásról, sokan ellenzik, sokan szólnak mellette sőt olyanok is sokan vannak akik az előnyeit prófétaként hirdetik (őket leginkább az úszóbabák szüleik közt lehet megtalálni) de még mindig akadnak, akik kételkednek az egészben és nem is ismerik. Hozzájuk szeretnék most néhány szót szólni.

Úszásoktató vagyok és már több mint 20 éve foglalkozom a babákkal. Az oroszoktól átvett módszer szerint a saját gyermekeimen próbáltam ki és fejlesztettem tovább a gyakorlatokat. Persze 20 év hosszú idő, ezért közben sokat alakítottam munkámon és ahogy a tanítványaim tanulnak tőlem, én is nap mint nap tanulok tőlük valamit. Mielőtt elkezdjük a foglalkozásokat, jó ha tudjuk milyen előnyei vannak. Védőnő ismerőseim, akik kisbabákkal dolgoznak szívesen ajánlják, mert tapasztalják, hogy az úszóbabák egészségesebbek, ellenállóbbak a betegségekkel szemben mint társaik. Az úszófoglalkozások során megerősödnek a légzőszervek, fokozódik a vérkeringés, edződik a test, jobban tud alkalmazkodni a hőmérséklet változásokhoz, erősödik az immunrendszer.

Érdekesen alakul a babák és a szülők kapcsolata a vízben. Különösképpen az apukák örülnek ennek a vízijátéknak, mert végre már ők is szerepet kaphatnak a baba nevelésében. Örömteli játék ez a vízben és a víz alatt, ráadásul a baba úgy tanul meg úszni, hogy észre sem veszi. Persze felmerülhet a kétség, hogy az uszodában nem kaphat-e a baba valami fertőzést, nem fázik-e meg, de még az is, hogy nem borul-e föl teljesen a napirendje. Fertőzéstől szinte csak a gyógyvizes medencékben kell tartani, mert ma már minden uszodai medence vízforgatóval van ellátva, és ez azt jelenti, hogy olyan a víz, mintha minden nap leengednék és újratöltenék a medencét friss vízzel. A gyermekmedencék hőfoka a szabvány szerint 32-34oC, ehhez az otthoni fürdőkádban jól hozzá lehet szoktatni a babát a fokozatos fürdővízhűtéssel. A napirenddel túl nagy gond nem lehet, mert úszás után megnő az étvágy és sokszor már hazafelé úton elalszanak a babák.

Babaúszás Németh Mártával 2A foglalkozásokat már két hetes kortól el lehet kezdeni, az otthoni fürdőkádban.

A gyakorlatok egyszerűek, és akik Budapesten a XVI. kerületben laknak, azokhoz a babákhoz szívesen elmegyek. Ha anyuka úgy gondolja meg is tudom tanítani neki a fogásokat és a továbbiakban ő gyakorol a babával.

A fürdőkádban csak 3 hónapos korig lehet elkezdeni az úszást, de sok előnye van az uszodával szemben:

  1. Fontos a korai kezdés (néhány hetes kor), mert az újszülött reflexek már a 3. hónaptól elkezdenek leépülni és a csecsemőúszás ezen alapul.
  2. Az otthoni körülmények kényelmesebbek a babának és a mamának is.
  3. Fokozatosabban lehet a babát vízhez szoktatni.
  4. A víz hőmérsékletét a baba igényeihez lehet igazítani.
  5. 6-7 hónapos korig a kádban megtanulható ugyanannyi gyakorlat mint az uszodában.

Lényeg a játék! Akár otthon, akár az uszodában vagyunk, fontos, hogy a babák is és a szüleik is nagyon jól érezzék magukat, és mosolyt csaljunk az arcukra. Az uszodában a foglalkozásokat csoportosan tartom, a babákat koruk, és nem tudásuk szerint válogatom össze. A medencében egyszerre legfeljebb 8-10 baba van. Féléves kortól a picik már megpróbálnak kapcsolatot teremteni egymással még a víz alatt is. A pancsolással összekötve énekelünk, tapsolunk, mondókázunk, persze közben sokszor merülünk a víz alá is. Sokféle segédeszközt, játékot használunk. Szívesen úsznak a babák a labda után, hozzák föl a karikát a víz alól, csücsülnek az úszólapon, majd le is ugranak róla. Ha már egy kicsit nagyobbak és tudnak már állni, akkor szeretnek beugrani egyedül a medencébe a víz alá és odaúszni anyukájukhoz, vagy lecsúszdázni a vízicsúszdán.

Babaúszás Németh Mártával 1Vannak szülők, akik nagyon féltik a babájukat és nem merik elhozni a babát az usziba csak 8-10 hónapos korukban. Résen kell lenni mert lehet, hogy már késő! A babareflexek elkezdenek leépülni 3 hónapos kor körül, és lehet, hogy 8 hónapos korukra már semmi sem marad, ilyenkor a pici már nem tartja vissza a levegőt, ha a víz éri az arcát, és beszippanthatja a vizet. Nem lehet pontosan meghatározni az időpontot, hogy mikor múlik el a búvárreflex, egyénenként változó. Találkoztam kezdő 2 éves kisgyerekkel is, nyitott szemmel bújt le a víz alá és visszatartotta a lélegzetét, de olyannal is akit már fél évesen sem lehetett levinni a víz alá. Tapasztalatom szerint az a baba hamarabb elveszíti a babareflexeket akiknek nagyon gyors a mozgásfejlődése.

A babúszást nem tudom mennyi idős korig lehet ezen a néven nevezni, de én a babatanítványaimat megpróbálom megtartani legalább iskolás korukig. A rossz nyelveknek nem szabad hinni, hogy nehezebb a kisgyermeket megtanítani úszni, ha babatanfolyamon vett részt pici korában, mert rossz beidegződései maradnak meg! Az igazság az, hogy nem szabad fél éveket kihagyni, mert akkor tényleg feledésbe merül a dolog. Csodákat persze nem lehet várni. Kicsinyünknek természetes közeg lesz a víz, erős lesz, egészséges, kitartó, és ügyes, mint egy kis kétéltű. Két és három éves kora között egyik helyről a másikra el tud evickélni a víz alatt, de ezt még mindig nem lehet igazi úszásnak nevezni. Az én tanítványaim három éves kor körül kezdenek úszni, úgy, hogy az már a gyorsúszásra hasonlít. A babaúszás úgy alakul át igazi úszássá, hogy azt a baba észre sem veszi. Tanítványaim közül került már ki több versenyző, sőt bajnok is, de nem ez a cél. Ha valaki versenyző szeretne lenni persze megpróbálok neki utat mutatni, ha csak egészséges, elviszem amatőr versenyre, de egyelőre az a lényeg, hogy érezze magát jól az anyukájával és az apukájával és sok közös játékuk legyen.

Kívánok mindenkinek sok örömöt a babájában, jó pancsolást!

Elérhetőség:

Telefon:

061/407-24-17
06/30-29-58-412

Web: http://babauszas16.com/index.htm

Hozzászólás beküldése